Вікнянська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ЯКИЙ РОЗМІР ДОПОМОГИ НА ПОХОВАННЯ ВСТАНОВЛЕНО ДЛЯ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ АБО ОСОБИ, ЯКА ПЕРЕБУВАЛА НА ЇЇ УТРИМАННІ ТА ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ?

Дата: 01.06.2023 16:08
Кількість переглядів: 26

Відповідно до статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV від 23.09.1999 (далі - Закон №1105), допомога на поховання надається застрахованій особі, члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Зокрема, право на допомогу на поховання надається у разі смерті застрахованої особи або членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

-  дружини (чоловіка);

-  дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків - за умови, що вони не мають працездатних батьків), а здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти із числа осіб, зазначених у цьому пункті, які навчалися за денною формою здобуття освіти, - до 23 років;

-  батька, матері;

-  діда, баби за прямою лінією спорідненості.

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого, відносяться особи, якщо вони: були на повному його утриманні; одержували від померлого допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).

З 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України встановив розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні на рівні 4100 грн. Нову суму затверджено Постановою Пенсійного фонду України «Про встановлення розміру допомоги на поховання» від 26.12.2022 № 29-1.

Керуючись частиною 3 статті 23 Закону №1105, допомога на поховання  застрахованої особи призначається члену сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі:

-  заяви особи, яка здійснила поховання;

-  документа, що посвідчує особу;

- витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідки про смерть.

Якщо померла застрахована особа, необхідно звернутися до її роботодавця, адже матеріальна допомога на поховання виплачується роботодавцем за кошти соціального страхування.

Згідно з частиною 4 статті 23 Закону №1105, допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі:

-  заяви застрахованої особи;

- витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідки про смерть;

- інших актів цивільного стану (народження члена сім’ї та його походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені), необхідних для підтвердження сімейних відносин;

- документів про перебування членів сім’ї (крім дітей) на утриманні застрахованої особи.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора