A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вікнянська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ІНДЕКСАЦІЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ПЕНСІЙ

Дата: 28.06.2023 16:01
Кількість переглядів: 41

Індексація пенсій, які призначені за спеціальними законами, запланована з 1 липня 2023 року.

Цей перерахунок не потребує звернення особи та проводиться автоматично органами Пенсійного фонду України.

В нашій області проведено такий перерахунок особам, які одержують пенсію відповідно до Законів України "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Перерахунок проводиться пенсіонерам, яким призначено спеціальну пенсію до 31 грудня 2022 року,  із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,197.

Збільшенню підлягає розмір пенсії, обчисленої за спеціальним законом, без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.

Керуючись положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року № 168, якою врегульовано питання проведення індексації спеціальних пенсій, у разі коли розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії із застосуванням коефіцієнта збільшення 1,197, не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Розмір збільшення в результаті індексації пенсії не може перевищувати 1500 гривень.

Після проведення перерахунку з 01.07.2023 розмір пенсії визначається з урахуванням обмеження максимальним розміром пенсійної виплати, та не може перевищувати десяти розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, на даний час ця сума складає 20930,00 грн.

          Важливо: якщо особі призначалась спеціальна пенсія згідно перелічених вище Законів України до 31.12.2022, однак на даний час пенсіонер одержує пенсію на загальних підставах, він має право  звернутися з заявою про переведення з одного виду пенсії на інший для поновлення виплати раніше призначеної спеціальної пенсії з метою проведення її індексації.

          Інформуємо, що заява про переведення з одного виду пенсії на інший подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України.

          Водночас, така заява може подаватись заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), через вебпорталабо засобами Порталу Діяелектронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора