A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вікнянська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ЕЛЕКТРОННА ТРУДОВА КНИЖКА: ПРО ЩО ВАРТО ЗНАТИ РОБОТОДАВЦЯМ І ПРАЦІВНИКАМ

Дата: 03.07.2023 17:06
Кількість переглядів: 21

 

 

          Цифровізація є сучасним трендом розвитку і найважливішим фактором економічного зростання будь-якої країни; це оптимізація процесів за допомогою цифрових рішень, інструментів. Цифрові рішення допомагають українцям скористатися державними сервісами онлайн - без черг та зайвих паперів.

В Україні зараз триває перехід до ведення обліку трудової діяльності в електронній формі, що є частиною цифровізації нашої країни.

Електронна трудова книжка - це цифровий аналог паперової трудової книжки. Її впровадили, щоб удосконалити облік трудової діяльності українців, зменшити паперовий документообіг і пов’язані з цим ризики втрати чи пошкодження документів.

Метою обліку трудової діяльності в електронній формі є накопичення, зберігання та використання інформації про набуті працівником стаж роботи, освіту, кваліфікацію для підтвердження наявного трудового стажу під час укладання трудового договору, призначення пенсій тощо.

Також сучасна система дасть змогу працівникам будь-коли перевірити свій страховий стаж, а в майбутньому – автоматично оформити пенсію без особистого візиту до Пенсійного фонду.

Відомості про трудову діяльність працівника зберігаються в складі персональної облікової картки застрахованої особи у Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Цю інформацію можуть вносити самі працівники та/або їхні роботодавці з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису. Для цього необхідно мати скановані кольорові копії усіх заповнених сторінок трудової книжки у хронологічному порядку та/або інших документів, що підтверджують стаж.

За Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі від 05.02.2021 р. № 1217-IX оцифрування трудових книжок має бути завершене до 10 червня 2026 року.

Наразі по Чернівецькій області оцифровано трудові книжки 42,5 тисяч застрахованих осіб, що становить 31% їх загальної кількості. За умови дотримання пропорційного розподілу навантаження щодо подання сканованих копій трудових книжок та їх оцифрування ця цифра мала б становити 40%.

Звертаємо увагу громадян та роботодавців на необхідність подання сканованих копій трудових книжок через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України для переведення паперових трудових книжок в електронну форму до 10 червня 2026 року.

Просимо не зволікати, адже час спливає швидко. З відведених на переведення паперових книжок в електронну форму п’яти років залишилось три роки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора