A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вікнянська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

В яких розмірах застосовуються штрафні (фінансові) санкції за порушення використання РРО та/або ПРРО

Дата: 11.08.2023 14:39
Кількість переглядів: 280

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Повідомлення для інформування громадськості

В яких розмірах застосовуються штрафні (фінансові) санкції за порушення використання РРО та/або ПРРО
У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) у Головному  управлінні ДПС у Чернівецькій області про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) підготували для вас коротке роз'яснення . 
Звертайтесь з питаннями, які потребують розгляду.  Звернення направляйте на електронну скриньку Комунікаційної платформи   cv.ikc@tax.gov.ua. 
Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ 
Форма заяви для реєстрації ПРРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/. 

Закон № 3219: з 1 серпня скасовано спеціальну групу оподаткування 
зі ставкою 2 відсотки
Усі суб’єкти господарювання, які перейшли чи обрали спеціальну групу оподаткування за ставкою 2 відсотки з 1 серпня 2023 року повернуться на довоєнні умови, це передбачено нормами Закону України № 3219 від 30.06.2023 року – про це у своєму коментарі для ЗМІ повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан. 
Зокрема, платники податків, які станом на 31 липня 2023 року використовували спрощену систему 2%, уже з 1 серпня вже автоматично переведені на відповідну систему оподаткування на якій вони перебували до обрання 2%, тобто на відповідну ставку та групу єдиного податку або на загальну систему оподаткування.  
Однак, зазначила Наталія Чернівчан, суб'єкти господарювання, які у 2023 році до обрання спецрежиму оподаткування перебували на загальній системі оподаткування, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід на спрощену систему оподаткування починаючи з 4 кварталу цього року. Для цього їм необхідно подати відповідну заяву до контролюючих органів не пізніше 15 вересня ц.р. (нагадаємо, раніше перехід з однієї системи оподаткування на іншу міг здійснюватися лише 1 раз впродовж року). 
Що ж до новостворених суб’єктів господарювання, які  одразу з дня державної реєстрації обрали 2%, то вони автоматично переведені на 5 % доходу. 
Також ті платники податків, які станом на 1 серпня 2023 року не були зареєстровані платниками ПДВ (мова йде про платників податків, які до обрання спеціального режиму оподаткування перебували на спрощеній системі оподаткування 1-2 групи), мають право до 1 вересня 2023 року подати заяву про перехід на застосування єдиного податку третьої групи із ставкою 5% доходу. Такі суб'єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відсотків уже з 1 серпня 2023 року за умови зазначення в рядку 5.1 заяви дати переходу з 1 серпня 2023 року. 
Окрім того, наголосила Наталія Чернівчан, даним законом повертається й обов’язок сплати єдиного податку, адже до тепер “єдинники” певних груп сплачували його добровільно. Однак, ця норма стосується не всіх, ФОПи 1 та 2 груп спрощеної системи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих мають право й надалі  не сплачувати єдиний податок.  

До уваги платників податків! Чотири кроки реєстрації програмного РРО
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області підготували для платників коротке роз'яснення щодо реєстрації програмного РРО. 
Безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ 
Форма заяви для реєстрації ПРРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/ . 
Звертайтесь з питаннями, які потребують розгляду.  Звернення направляйте на електронну скриньку Комунікаційної платформи   cv.ikc@tax.gov.ua. 

Фото без опису      Фото без опису


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора